НАСЛОВНА » САВЕТ » Uticaj lekova na sposobnost upravljanja vozilom

Uticaj lekova na sposobnost upravljanja vozilom

Mnogi faktori utiču na sposobnost ljudi da brzo i adekvatno reaguju dok upravljaju vozilom.

U želji da damo naš mali doprinos bezbednosti u saobraćaju i smanjenju sve većeg broja saobraćajnih nesreća, ovim putem skrećemo pažnju na neka stanja i lekove koji mogu da doprinesu smanjenju koncentracije i usporenom reagovanju tokom vožnje.

Ne treba voziti ukoliko ste:
• umorni
• imate povišenu temperaturu
• osećate jake bolove
• ili ste pod nekim jakim psihičkim stresom

Mnogi lekovi mogu da utiču na psiho-fizičke sposobnosti ljudi, pa pre nego što uzmete neki lek a imate nameru da upravljate vozilom ili mašinom, obratite pažnju na upozorenja koja se nalaze u uputstvu za upotrebu leka.
Lekovi koji ispoljavaju uticaj na sposobnosti vozača su svrstani u dve grupe. Jednu čine lekovi koji mogu da utiču na psiho-fizičke sposobnosti i koji su grafički na pakovanju obeleženi sa crvenim trouglom (), i drugu koji snažno utiču na psihofizičke sposobnosti i pod čijim dejstvom apsolutno ne bi trebalo voziti kola, koji su grafički na pakovanju obeleženi sa punim crvenim trouglom ().

Većina lekova koji se koriste za lečenje psihijatrijskih i neuroloških bolesti spadaju u lekove koji utiču na psiho-fizičke sposobnosti ljudi, zatim neki antibiotici, analgetici i lekovi koji se koriste kod alergija ili nazeba takođe mogu da ispolje ovu osobinu.

Nabrojaćemo samo neke lekove koji se često koriste a pripadaju grupi lekova koji mogu da utiču na sposobnosti upravljanja vozila:

Amigran
Avil
Baralgetas
Bensedin
Bromazepam
Carbamazepin
Ciprinal
Ciproflokasacin
Clarinase
Demetrin
Diazepam
Dimigal
Eftil
Flunisan
Flunirin
Imigran
Karbapin
Klometol
Ksalol
Lamictal
Lentostamin
Lexaurin
Lorazepam
Myolastan
Nofocin
Nolicin
Xanax

Ukoliko ste vozač, a istovremeno uzimate i neku terapiju, radi svoje i tuđe bezbednosti u saobraćaju, proverite kod farmaceuta da li vaši lekovi utiču na Vaše sposobnosti upravljanja vozilom. Za sve dodatne informacije stručno osoblje u apotekama Apoteke „Beograd“ stoji Vam na raspolaganju.

Želimo Vam srećan i siguran put! 

Apoteka Beograd