НАСЛОВНА » САВЕТ » Suva koža tela i njena pravilna nega - Pharmaskin mleko za telo sa 5% uree -

Suva koža tela i njena pravilna nega - Pharmaskin mleko za telo sa 5% uree -

Koža je najveći ljudski organ.

Poslednjih godina sve više pažnje se poklanja nezi i zaštiti kože čitavog tela, a ne samo lica kao što je to do nedavno bio slučaj. Posebno je primećeno da veliki deo stanovništva ima suvu kožu tela, pa se stručnjaci ovakvim tipom kože posebno bave.

Za suvu kožu je karakteristično zatezanje, osećaj kao da nam je koža "premala", na dodir je suva i hrapava, a često se i ljušti. Ako je pogledamo izbliza, primetne su sitne pukotine usled isušenosti. Ćelije su sve više dehidrirane i nakupljaju se na površini kože, što dovodi do smanjene elastičnosti i osećaja zatezanja, kao i starijeg izgleda. Suva koža nije samo estetski nego i zdravstveni problem, jer kao takva ne ispunjava osnovnu funkciju –  zaštita pred spoljnim uticajima. Time se povećava i mogućnost za razvoj raznih kožnih bolesti, nestaje kolagen koji je zadužen za elastičnost kože, njen imuni sistem opada, povećava se mogućnost za prodor bakterija...

Smatra se da suvoći kože prethodi manja ili veća inflamatorna reakcija u dubljim slojevima kože, koja potom menja brzinu produkcije epidermalnih ćelija, tako da ljuspasta gruba površina zamenjuje glatku. Mehanizam koji dovodi do stvaranja suve kože nije sasvim poznat. Neke osobe mogu da imaju suvu kožu svakodnevno a druge samo ponekad, pod bilo kojim uslovima spoljašnje sredine. Suvoća kože je izraženija tokom hladnog vremena i kada je relativna vlažnost vazduha niska. Duže vreme kontakta kože i vode, a naročito kombinovan sa sredstvima za pranje i čišćenje, kao i proizvodima za ličnu higijenu, dovodi do bubrenja površinskog sloja epiderma odnosno Stratum corneuma, dolazi do sledstvenog dehidriranja i slabijeg prijanjanja ćelija jednih uz druge. Tako nastaju ljuspice, a potom i ogrubela koža.

Suva koža je obično i veoma osetljiva. Zapravo, mnogi ljudi misle da su osetljiva i suva koža sinonimi. Osetljiva koža je sklona hiperreaktivnosti. Imune reakcije koje nastaju u koži nisu samo posledica, već i uzrok njene hipersenzitivnosti. Tako nastaje začarani krug – toksične supstance i slobodni radikali prodiru kroz oštećenu barijeru kože, što za sobom povlači imunu reakciju i inflamaciju.

Da bi kozmetički proizvod bio prijatan, a istovremeno stabilan, potrebno je da sadrži niz različitih komponenti – površinski aktivne materije, emolijense, sredstva za zgušnjavanje, kozmetički aktivne materije, pomoćne materije... Neke od ovih komponenti su potencijalni iritansi koji mogu da izazovu neželjene reakcije na normalnoj, a pogotovo na suvoj i osetljivoj koži. Stoga su u modernim preparatima za negu ovakve kože u visokom procentu zastupljene brižljivo odabrane sirovine prirodnog porekla.

 

Pharmaskin mleko za telo sa 5% uree je kozmetički proizvod namenjen za negu suve i osetljive kože. Izuzetan efekat ovog mleka na koži rezultat je sinergističkog delovanja brojnih aktivnih komponenti.

Urea (karbamid) je najvažniji derivat ugljene kiseline. U koncentraciji do 5% deluje kao izuzetno blag keratolitik i hidrataciono sredstvo. Zahvaljujući hidratacionom dejstvu, urea omogućava enzimsku aktivnost u Stratum corneum-u, čime se problem suve kože ublažava ili prevazilazi.

Ulje avokada predstavlja smešu triglicerida. Veoma je bogato vitaminima A, D i E, koji antioksidativnim delovanjem štite kožu od slobodnih radikala, gubitka vlage i prevremenog starenja, a bogato je masnim kiselinama i fitosterolima.

Aloë Barbadensis je biljka iz čijeg se lista dobija eksudat koji sadrži preko 200 biološki aktivnih komponenti i nalazi se na listi najznačajnijih «anti-age» sastojaka prirodnog porekla. Neki od najvažnijih efekata Aloje vera gela kao sastojka kozmetičkog proizvoda su: izrazito vlaženje kože, apsorpcija UV zraka i sprečavanje hiperpigmentacionih polja na koži stimulacijom sinteze kolagena.

Kreatin je prirodni sastojak kože. Njegova koncentracija u koži sa godinama opada. Derivat je aminokiseline, a ima funkciju energetskog depoa za ćelije kože. Na taj način obezbeđuje energiju po potrebi, pa učestvuje u zaštiti kože od prekomernog gubitka hidratacije i preranog starenja.

Tokoferolacetat je antioksidans koji sprečava lipidnu peroksidaciju kolagena u dermisu, ima izraženu osobinu vlaženja kože i štiti kožu od UV zračenja.

Dekspantenol (vitamin B5) smanjuje upalna stanja kože, hidrira je, eliminiše svrab i podstiče zarastanje oštećenih površinskih slojeva kože.

 

Osim pomenutih aktivnih sastojaka koji imaju emolijentni i hidrirajući efekat na koži, Pharmaskin mleko za telo sa 5% uree ima i bogatu kremastu teksturu, pa se lako nanosi i trenutno izaziva izuzetno prijatan osećaj na koži. Nakon redovne svakodnevne primene ovog mleka, struktura i izgled kože tela se poboljšavaju, te ona postaje sjajna, glatka i zategnuta. Vraća joj se prirodna i zdrava funkcija efikasnog zaštitnika unutrašnje ravnoteže tela.

 

 

 

 

Mr ph spec Bojana Vučelić

  

Apoteka Beograd