Apoteka Beograd
NASLOVNA » SAVETI » Ishrana pacijenata sa gorušicom

Ishrana pacijenata sa gorušicom

Gastroezofagealna refluksa bolest (GERB) je oboljenje u kome postoji ponavljani refluks sadržaja iz želuca i/ili duodenuma u jednjak, što dovodi do pojave tipičnih simptoma gorušice i/ili regurgitacije.

Gorušica, osećaj pečenja iza grudne kosti koji se podiže od stomaka ili donjeg dela grudi ka vratu, najčešći je simptom refluksne bolesti i javlja se kod najmanje 75% pacijenata.

Ostali simptomi su:

  • Regurgitacija, vraćanje stomačnog sadržaja, tečnosti ili hrane u grlo ili usta
  • Bol iza grudne kosti i epigastrijumu
  • Otežano gutanje, mučnina, nadimanje, kašalj...

Osnovni mehanizam nastajanja simptoma u refluksnoj bolesti je produženo izlaganje mukoze jednjaka kiselini i pepsinu. Uzroci su:

  • Loše funkcionisanje mišićnog otvora koji povezuje jednjak sa želucem
  • Želudačna kila
  • Povećan intraabdominalni pritisak
  • Otežano pražnjenje jednjaka
  • Produženo pražnjenje želuca

Simptomi se pogoršavaju nakon obilnih obroka, u ležećem položaju ili pri povećanju pritiska u stomaku.

PREPORUČENE namirnice:

  • Mleko i mlečni proizvodi: birati manje masno, obrano mleko, jogurt sa niskim procentom masti, krem sir i kiselo mleko.
  • Meso, riba, jaja i njihovi proizvodi: meso s malo masti, bela riba, kajgana ili rovita jaja, praška šunka od piletine ili ćuretine.
  • Žitarice, krompir i mahune: sve osim onih naznačenih u odeljku „namirnice koje treba izbegavati“. Kada je reč o pripremi mahuna, savetuje se da se kuvaju samo s pirinčem ili sa krompirom i povrćem. Ako i u tom slučaju izazivaju tegobe, preporučuje se pravljenje pirea ili pasiranje kako bi se eliminisale ljuske i poboljšalo varenje (tolerancija mahuna je individualna).
  • Povrće: izbegavati ono koje izaziva gasove (kupus, karfiol, prokelj, artičoke, luk, paprike...)
  • Voće: sveže, veoma zrelo, ne kiselo, pasirano, pečeno, iz kompota.
  • Pića: voda, supe, blagi biljni čajevi (osim onih od nane ili sa ekstraktom nane), sokovi koji nisu kiseli, negazirana pića.
  • Masnoće: maslinovo ulje, suncokretovo ulje, kukurzno ulje, sojimo ulje, margarin ili buter (bolje se podnose neobrađeni) i majonez sa nižim sadržajem masti od običnog
  • Ostali proizvodi: džem za doručak u umerenim količinama

Namirnice koje se mogu uzimati POVREMENO:

  • Mleko i mlečni proizvodi: punomasno mleko (u zavisnosti od tolerancije), mlečni šejkovi, puding, sutlijaš.
  • Polumasno mleko: plava riba, pršut i nemasna praška šunka
  • Žitarice: zaslađene žitarice za doručak (obične, sa medom, integralne i musli).
  • Piće: kupovni sokovi koji nisu kiseli, voće iz kompota bez safta.
  • Ostali proizvodi: med (može da izazove kiselinu), patišpanj, voćni žele, sladoled i sorbe, suvo voće i klasični majonez.

Namirnice koje treba IZBEGAVATI:

  • Mleko i mlečni proizvodi: kondenzovano mleko, jaki sirevi (masni, stari ili fermentisani), mlečni deserti s pavlakom.
  • Masno meso: meso vlaknaste strukture kao što je zečetina, dva puta kuvano ili veoma začinjeno meso, mesne prerađevine i iznutrice, tvrdo kuvana, riba u limunovom soku ili usoljena (bakalar, haringa...).
  • Žitarice: svež, tek ispečen hleb vrste baget (fermentiše se u stomaku i stvara neugodnost), žitarice sa čokoladom, filovani keks prekriven čokoladom ili šećernim rastvorom i sl.
  • Povrće: paradajz
  • Voće: zeleno, nezrelo, kiselo voće, voće u šećernom sirupu, kanidirano i suvo voće, limunov sok.
  • Piće: kafa, kafa bez kofeina i jaki čajevi, pića sa ekstraktom guarane, pića sa čokoladom, gazirana pića, kao i sva alkoholna pića (iritiraju želudačnu sluzokožu i stvaraju kiselinu).
  • Masnoća: pavlaka, salo, slanina i pančeta, masna i pržena jela.
  • Ostali proizvodi: kolači, torte, čokolade i pikantni sosovi, pepermint.

DIJETETSKI SAVETI

  • Rasporedite namirnice u pet ili više obroka kako biste umanjili zapreminu pri svakom uzimanju.
  • Razmak između obroka ili unosa tečnosti ne sme da bude duži od tri sata.
  • Uzimajte u malim količinama ili povremeno namirnice koje sadrže masti. Izbegavajte veoma slanu ili kiselu hranu.
  • Izbegavajte masne sosove koji se prave na bazi žumanca, viška ulja, pavlake ili sira. Na primer, sos karbonara ili holandez.
  • Zamenite kafu blagim biljnim čajevima (ruzmarin, žalfija...). Izbegavajte čaj od nane jer pomaže opuštanje sfinktera jednjaka koji na taj način omogućava želudačni refluks.
  • Ne uzimajte gazirana pića
  • Ne koristite šećer u velikim količinama
  • Izbegavajte veoma tople ili veoma hladne namirnice pošto iritiraju želudac.

Za sva dodatna pitanja obratite se svom lekaru.



 

AKTUELNO
04.03.2014 | Beograd
Потписан споразум између Фонда...