NASLOVNA » O NAMA

Историјат

Koreni i razvoj apotekarstva u Srbiji

Apoteka Beograd -    Istorijat

Začeci srpske medicine i farmacije se poklapaju sa periodom osnivanja prvih srednjovekovnih srpskih bolnica u Hilandaru, Studenici i Dečanima, a prvi pisani trag da je u Beogradu postojala apoteka potiče iz 17. veka i zabeležen je u kapitalnom delu H. Schelenza (1904) „Istorija farmacije“.

U ovom delu se navodi da je još 1661. godine u Beogradu postojala jedna apoteka, ali o tome nema podrobnijih podataka.

Priliku da otvori prvu apoteku u Beogradu dobio je mr. ph. Matej Ivanović. Iako je on prvi diplomirani farmaceut koji je radio u Beogradu i koji slovi za rodonačelnika srpske moderne farmacije, o njemu se vrlo malo zna. Ova apoteka iz koje su se lekovima snabdevali stanovnici Beograda, ali i cele Srbije, a kasnije i neke novootvorene apoteke, počela je da radi 30. aprila 1830. godine. Nalazila se pored kafane ,,Znak pitanja“, preko puta Saborne crkve, u tadašnjoj Dubrovačkoj ulici, sada Ulica kralja Petra. Na ovom mestu Farmaceutsko društvo Srbije postavilo je spomen-ploču 1955. Apoteka je kasnije više puta menjala ime, vlasnika i lokaciju, da bi po završetku Drugog svetskog rata postala društvena svojina u okviru novoformiranog Apotekarskog preduzeća Beograd.

Apoteka Beograd -  IstorijatMeđutim, apoteka je još jednom 1964. godine preseljena i to u Knez Mihailovu ulicu br. 27, gde se i danas nalazi. Bila je to jedina apoteka u Srbiji gde je mogao da se dobije tačan i ispravan lek. Bila je svedok i nosilac istorijsko-kulturnih događaja, ali i mesto gde su mnoge značajne ličnosti srpske farmacije imale čast i priliku da stiču iskustva. Tako je i danas. Nakon 180 godina od svog osnivanja na najbolji način svojim stručnim kadrom, visokoprofesionalnom uslugom i brigom o zdravlju svojih sugrađana, čuva tradiciju i kvalitet srpske nacionalne farmacije.

Prva državna apoteka u Srbiji otvorena je u Kragujevcu 1836. godine, po nalogu Državnog sovjeta, a osnovao ju je mr. ph. Pavle Ilić. Apoteka je dva puta preseljavana u Beograd: prvi put 1839. godine, gde je ostala samo osam meseci, i drugi put 1841, što je bilo i konačno preseljenje. U svojoj burnoj istoriji apoteka je menjala vlasnike i nazive: od „Dvorske“ i „Vojne apoteke“, preko „Državne apoteke“, „Apoteke kod srpskog grba“ i apoteke „Hilandar“, do sadašnjeg imena – Apoteka „Makedonija“, koje je dobila posle Drugog svetskog rata. Poseban značaj Apoteke ,,Makedonija“ ogleda se u činjenici da je u XIX veku u Srbiji to bila prva i jedina državna apoteka koja je vrlo brzo postala i centralni snabdevač cele Srbije. Ova apoteka je imala dobro opremljenu laboratoriju i obavljala je sve hemijske analize po službenoj dužnosti.

Dve najstarije naše apoteke – „Mateja Ivanović“ i „Makedonija“ – predstavljaju najznačajnije žive spomenike beogradske i srpske farmacije.

Osnivač Apoteke „Beograd“ bila je Republika Srbija, odnosno Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a od 1. januara 2007. godine osnivačka prava prelaze na Skupštinu grada Beograda, kada je i promenjen naziv ustanove u APOTEKA „BEOGRAD“. Ustanova je prvo radila u prostorijama „Jugoleka“, a 1972. je dobila poslovne prostorije u domu zdravlja „Vračar“, gde je danas njeno sedište.

Od svog nastanka – ujedinjavanjem apotekarskih ustanova po opštinama do danas, pretrpela je mnoge krize, političke i društvene promene i uprkos tome uvek išla napred ostvarujući velike poslovne rezultate, dobru saradnju sa svim zdravstvenim, obrazovnim i naučnim ustanovama, predano radeći na očuvanju i unapređenju zdravlja.

Danas je Apoteka „Beograd“ otvorena za nove poduhvate, promene i usavršavanja. Potreba za stalnim napretkom, kako bi uvek bila korak ispred ostalih, uz iskrenu posvećenost svih zaposlenih tom cilju, i neprestanim usavršavanjem stručnog kadra i usluge u apotekama, predstavlja pokretač rasta i razvoja Apoteke „Beograd“.

AKTUELNO
13.11.2015 | Београд
  Поштовани суграђани,Апотека...